Dulce Freire (dulce.freire@ics.ul.pt) is assistant researcher at the Institute of Social Sciences, University of Lisbon (ICS-UL). She has a History degree, as well as a Masters and PhD in Economic and Social Contemporary History (2008). Until 2012 she was a postdoctoral researcher at the ICS-UL. Her research interests are rural and agricultural history within Portuguese and Iberian contexts; public policies and institutional frameworks, social movements, memory, technological innovation and social change. She was research fellow in the Institute of European Studies, University of California at Berkeley (2001), as well as in École de Hautes Études en Science Sociales (2005) and in Universidade de Santiago de Compostela (2006). Since 2008, she has been chair of the Rural History Network of European Social Science History Conference promoted by the International Institute of Social History (Amsterdam). She is a founding member (2010) of the RuralRePort – Network of Rural History in Portuguese. At the present moment she is the coordinator of the research project Agriculture in Portugal: Food, Development and Sustainability (1870-2010), based at the ICS.
Most relevant publications (as an author and co-author):
- FREIRE, Dulce, et al. (2016). Old and New Worlds: The Global Challenges of Rural History. Conference eBook. Lisboa: ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa. Centro de Investigação e Estudos de Sociologia.
- FREIRE, Dulce (2015). Como alimentar Portugal? Produção agrícola desde 1850. In J. Ferrão & A. Horta (Eds.). Ambiente, Território e Sociedade. Novas Agendas de Investigação. Lisboa: ICS. Imprensa de Ciências Sociais, pp. 135-142.
- FREIRE, Dulce; PEREIRA, Joana Dias (2015). Consumer co-operatives in Portugal: debates and experiences from the 19th to the 20th century. In Mary Hilson, Silke Neunsinger and G. Patmore (Eds.) A Global History of Consumer Co-operation since 1850: movements and business. Leiden: Brill Publishers.
- FREIRE, Dulce, FERREIRA, Nuno Estevão & RODRIGUES, Ana Margarida (2014). Corporativismo e Estado Novo. Contributo para um roteiro das instituições corporativas (1933-1974). ER1-2014. Lisboa: ICS.
- FREIRE, Dulce, TRUNINGER, Mónica (2014). Unpacking the Mediterranean diet: agriculture, food and health. In Domingos, N. et al.. (ed.). Food between the country and the city: ethnographies of a changing global foodscape. London: Bloomsbury.
- FREIRE, Dulce (2013), “Experiência e Ciência. Modernização da Agricultura nas últimas décadas do Estado Novo”, in E.P. Thomson e James C. Scott na Ibéria (Org.), Da Economia Moral da Multidão à Arte de Não ser Governado, Casto Verde: 100Luz.
- FREIRE, Dulce (2013). Modernising ambitions: agronomists in action between dictatorship and democracy (Portugal, 1957-1986). In Ana Delicado (ed.). Associations and other groups in science: an historical and contemporary perspective. Newcastle: Cambridge Scholars Publishing, p. 92-107.
- FREIRE, Dulce (2013). «Entre sequeiro e regadio. Políticas públicas e modernização da agricultura em Portugal (século XX)». XIV Congreso de Historia Agraria (SEHA). Badajoz: Universidad Badajoz, pp. 1-14.
- FREIRE, Dulce e LANERO, Daniel (2013). «The Iberian dictatorships and agricultural modernisation after the Second World War». In Peter Moser e Tony Varley (ed.). Integration through Subordination: The Politics of Agricultural Modernisation in Industrial Europe. Turnhout: Brepols.
- FREIRE, Dulce (2013). «Fome de terra e de trabalho: rendimentos e identidades no Ribatejo na segunda metade do século XX». In Vanda Aparecida da Silva e Renato Miguel do Carmo (ed.). Mundo rural: mito ou realidade?. São Paulo: Annablume, pp. 253-278.
- FREIRE, Dulce & TRUNINGER, Mónica (2012). «Poached Pears in Wine’: The Oeste of Portugal and the European quality construction of place-based foods». WP3-2012. Lisboa: ICS.
- FREIRE, Dulce & TRUNINGER, Mónica (2012). «Diète méditerranéenne au Portugal, marché et développement durable». Pour: la revue du GREP, N.º 215-216, pp. 313-319.
- FREIRE, Dulce & TRUNINGER, Mónica (2012). «Nouveaux terroirs et construction de la poire pêra rocha do Oeste (Portugal)». Pour: la revue du GREP. Nº 215-216, pp. 139-145.
- FREIRE, Dulce (2012). Estado corporativo em acção: sociedade rural e construção na rede de Casas do Povo. In F. Rosas e A. Garrido (Eds.). Corporativismo, fascismos, Estado Novo. Lisboa: Almedina, pp. 273-301.
- FREIRE, Dulce (2012). Terra e liberdade: experiências de reforma agrária em Portugal no século XX. In R. Varela, R. Noronha e J. D. Pereira (Eds.). Greves e conflitos sociais em Portugal no século XX. Lisboa: Colibri, pp. 155-165.
- FREIRE, Dulce & PEREIRA, Victor (Eds.). (2012). Dossier – Interdisciplinaridade em acção: experiências de pesquisa em contexto rural. [Número Especial]. Ler História. 62
- FREIRE, Dulce (2011). «Ensayos de ingeniería social: reforma agraria ymodernización de la agricultura en las últimas décadas del Estado Novo (1954-1974)». In Lanero, D. & FREIRE, D. (Eds.). Agriculturas e innovacíon tecnológica en la Península Ibérica (1946-1975). Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, pp. 213-242.
- FREIRE, Dulce (2011). «Produzir mais e melhor: Estado, agricultura y consumo alimentario en Portugal (1926-1974)». Ayer. Vol. 83. Nº 3, pp. 101-126.
- FREIRE, Dulce & Truninger, Mónica (2011). «Globalização e reconfiguração da agricultura local: processos de construção do Solar da Pêra Rocha no Oeste (Portugal)». In Figueiredo, E (Eds.). O rural plural – olhar o presente, imaginar o futuro. Castro Verde: 100 Luz, pp. 73-90.
- FREIRE, Dulce & Lanero, Daniel (Eds.) (2011). Agriculturas e innovacíon tecnológica en la Península Ibérica (1946-1975). Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino
- FREIRE, Dulce (2010). «No País de Sol e Uvas de Oiro: Produção e Consumo de Vinho em Portugal no Século XX». In José Neves (Eds.), Como se Faz um Povo: Ensaios em História Contemporânea de Portugal. Lisboa: Tinta-da-China, pp. 311-323.
- FREIRE, Dulce (2010). «Recensão a Mónica Blanco, Reforma en el agro pampeano. Arrendamiento, propriedad y legislación agraria en la provincia de Buenos Aires, 1940-1960». (Recensão do livro Reforma en el agro pampeano. Arrendamiento, propriedad y legislación agraria en la provincia de Buenos Aires, 1940-1960). Historia Agraria. Revista de Agricultura e Historia Rural. pp. 208-211.
- FREIRE, Dulce (2010). Produzir e beber. A questão do vinho no Estado Novo. Lisboa: Âncora Editora
- FREIRE, Dulce & Truninger, Mónica (2010). «Globalização e Reconfiguração da Agricultura Local. Processos de Construção do Solar da Pêra Rocha no Oeste (Portugal)». Actas do IV Congresso de Estudos Rurais: Mundos Rurais em Portugal – múltiplos olhares, multiplos futuros. Aveiro, pp. 164-185.
- FREIRE, Dulce (2009). «As Vinhas da Ira. Interesses Locais e Poder Central Durante o Estado Novo (anos 30 e 40)». In Paula Godinho, Susana Pereira Bastos, Inês Fonseca (Eds.), Jorge Crespo – Estudos em Homenagem. Loulé: Ed. 100Luz, pp. 481-499.
- FREIRE, Dulce et al. (Eds.). (2009). Contrabando na Fronteira Luso-Espanhola: Práticas, Memórias e Patrimónios. Lisboa: Edições Nelson de Matos.